Dárek zdarma k objednávce nad 300 Kč.

Péče o psí zuby

Věnování patřičné pozornosti zubní hygieně našich čtyřnohých přátel je klíčové pro jejich zdraví. Zubní problémy, jakými jsou zubní kámen nebo kaz, mohou způsobit nepříjemný zápach a vážné problémy s dásněmi. Kontrola zubů by měla být pravidelnou součástí veterinární prohlídky a měla by se provádět alespoň jednou ročně.

Je důležité si uvědomit, že psi mají sníženou citlivost na bolest v oblasti zubů, takže mohou trpět i při špatném stavu chrupu a přesto normálně přijímat potravu. Jedním z hlavních způsobů nepříjemného zápachu z tlamy je vznik zubního kamene. Barva zubního kamene může kolísat od světle žluté až po černohnědou.

UltraPet -  Instagram_3

Prevence

Pro prevenci vzniku zubního kamene existuje několik možností. Můžete použít kartáček a pastu nebo gel, nebo zvolit ústní vodu. Další variantou jsou granule, které jsou zaměřené přímo na zdraví chrupu a lze je snadno přidat k běžnému krmivu.

Je důležité vybrat vhodnou metodu péče o zuby podle potřeb konkrétního zvířete. Pokud je Váš mazlíček zvyklý na manuální čištění, můžete mu pravidelně čistit zuby. Pro dosažení optimálních výsledků je však nutné investovat do kvalitní pasty a kartáčku a dodržovat pravidelnost.

Pro udržení zdravých zubů můžete podporovat ústní hygienu i pomocí dentálních pamlsků. Na trhu je dostupný široký výběr tyčinek, kostiček a dalších tvarů, které pomáhají s odstraňováním zubního plaku. Dentální hračky, jako například ty od TRIXIE, jsou také účinným nástrojem pro udržení zdraví chrupu. Dentální hračky s příchutí máty masírují dásně a osvěžují psí dech. Zároveň si při jejich žvýkání zvíře o jednotlivé výstupky čistí zuby od zubního plaku.

Zápach z tlamy u psů a jeho řešení

Překvapivě až 80 % psů starších tří let se potýká s nějakým projevem dentálního onemocnění. Zubní kámen se usazuje na zubech podobně jako u lidí, a vytváří tak problémy s plakem a následně i s nebezpečným zánětem dásní. Nepříjemný zápach z tlamy může být příznakem rostoucího problému.

Problémy s chrupem se projevují také začervenáním dásní nebo obnažováním krčků. Bakterie, které se následně rozmnožují v ústech, mohou způsobit vznik parodontózy nebo dokonce ztrátu zubů.

UltraPet -  Instagram (11)

Efektivní prevence zápachu z tlamy zahrnuje:

  • pravidelné čištění zubů;
  • využívání dentálních pamlsků;
  • žvýkání hraček, klacíků, kostí;
  • správné stravování.

Co se týče stravy:

  • Pro dosažení optimálních výsledků jsou granule vhodnější.
  • Nevhodný typ stravy, zejména měkká strava (konzervy atp.), může vést ke zvýšené tvorbě zubního kamene a nižšímu obrušování plaku žvýkáním stravy.

Starost o zuby by měla začít už od štěněcího věku a měla by být pravidelnou součástí péče o domácího mazlíčka. Ideální frekvencí čištění zubů je dvakrát týdně. Existuje několik účinných metod péče o zuby u psů, včetně správného krmení, manuálního čištění, podávání dentálních pamlsků a podporovaného žvýkání klacíků či kostí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz