Dárek zdarma k objednávce nad 300 Kč.

Jak často venčit psa a kolik pohybu mu skutečně prospívá

Každý pes má své individuální potřeby, a mezi ně bezpochyby patří pravidelné venčení. To nejenže slouží k uspokojení jejich fyziologických potřeb, ale také přináší důležitý pohyb a sociální interakci.

Proč je venčení pro psy tak nezbytné?

20x20 px Zdraví: Pravidelný pohyb pomáhá předcházet obezitě a udržuje psa v dobré kondici. Důslednými procházkami podporujete fungování kardiovaskulárního a trávicího systému pejska a snižujete riziko vzniku artritidy.

20x20 px Mentální a duševní stimulace: Pravidelný pohyb nejen udržuje jejich duševní pohodu a snižuje riziko nežádoucího chování, ale také jim umožňuje prožívat nové zážitky a objevovat svět kolem sebe. Zejména čichání nových vůní je pro psy jako malé dobrodružství, kde mohou objevovat nové informace o svém okolí a interagovat se světem kolem sebe. Každý nový pach poskytuje fyzickou stimulaci i duševní podnět, což posiluje jejich mentální pohodu a podporuje celkový pocit štěstí a spokojenosti.

20x20 px Hierarchie v smečce: Venčení na vodítku pomáhá psům pochopit, že vodítko drží jejich vůdce. Tím se posiluje jejich pocit bezpečí a důvěry v lidského člena smečky.

20x20 px Socializace: Setkávání s jinými psy a lidmi přispívá k lepší sociální adaptaci a učí psa reagovat na různé situace. Pravidelné procházky tak posilují jeho sebejistotu a zlepšují schopnost komunikace.

20x20 px Upevnění vztahů mezi psem a páníčkem: Společné procházky vytvářejí nejen fyzické propojení, ale také emocionální pouto mezi páníčkem a psem. Každá procházka je příležitostí pro oba sdílet společné zážitky, vytvářet si vzpomínky a prohlubovat vzájemnou důvěru a porozumění. Tento čas strávený spolu může být pro psa i pro páníčka neocenitelným zdrojem radosti a štěstí.

Pohyb

Potřeba pohybu

Nadváha u psů není jen kosmetický problém - má to vážné důsledky pro jejich zdraví. Podobně jako u lidí může vést k řadě zdravotních komplikací, včetně cukrovky, artritidy a onemocnění srdce a ledvin. Nejenže ovlivňuje jejich kvalitu života, ale také může rapidně zkrátit jejich délku. V případě nadváhy je dobré také zvolit vhodné krmivo, které je určeno pro psy s kily navíc či s cukrovkou, jakým je veterinární dietní krmivo DIABETIC od značky Breeders and Breeders.

Příčinou není jen přejídání, ale také nedostatek pohybu. Mnoho psů žijících v bytě nebo domě nedostává dostatek prostoru k procházkám, které potřebují.

Je doporučeno, aby průměrná procházka se psem trvala minimálně 30 minut. Nicméně, pokud má váš pes spoustu energie a patří mezi rasy s vysokým temperamentem, jako jsou teriéři, Border kolie nebo Jack Russell, může být tato doba pouze minimem. Pokud máte psa v zátěži, je navíc vhodné mu také podávat granule určené pro aktivní psy

Optimální procházka

Pro mladé psy do jednoho roku a starší psy je důležité dbát na to, aby nebyli nuceni k souvislému rychlému pohybu déle než 60 minut. Přesnou vzdálenost nelze přesně stanovit, protože závisí na individuální kondici psa, velikosti rasy a tempu chůze nebo běhu. Před tím, než se rozhodnete pro náročný výlet či výšlap s vaším psem, je důležité, abyste jak vy, tak váš pes, byli na dané podmínky připraveni. I když pes může být statečný, není vždy snadné rozpoznat příznaky únavy, proto je důležité být obezřetný a reagovat na jeho potřeby.

Jak často byste měli venčit svého psa? Je to individuální, ale zohledňuje několik faktorů:

  • Rasa hraje důležitou roli. Menší psi mají obvykle menší močový měchýř a potřebují častější venčení.
  • Velikost psa také ovlivňuje potřebu procházek. Menší plemena mohou být spokojena s kratšími procházkami, zatímco větší psi potřebují více pohybu.
  • Strava hraje klíčovou roli v zažívání psa. Kvalitní krmiva jsou lépe stravitelná, což může snížit množství exkrementů a zlepšit celkové zdraví psa.
  • Přístup k vodě také ovlivňuje frekvenci venčení. Někteří psi mohou mít větší žízeň než jiní, což se může projevit ve zvýšené potřebě vyprazdňování.
  • Věk psa je také důležitým faktorem. Štěňata a starší psi potřebují častější venčení než dospělí hafani.

I když je minimální doporučený počet procházek dvě 15 minutové procházky denně, většina psů potřebuje více pohybu. Pravidelné procházky mají významný vliv na chování a zdraví vašeho čtyřnohého přítele.

Tak co, nemáte chuť vzít vodítko do ruky a někam vyrazit? 🙂

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz