Dárek zdarma k objednávce nad 300 Kč.

Péče a údržba ortézy pro psa

Ortopedické ortézy hrají důležitou roli v podpoře mobility a zmírnění bolesti u psů s různými zraněními a onemocněními. Stejně jako u oblečení je však pro zajištění optimálního fungování a pohodlí vašeho mazlíčka nezbytná řádná údržba. V tomto průvodci vám ukážeme, jak správně psí ortézu čistit a udržovat.

Proč je důležité čistit psí ortézu

Během aktivit a cvičení se v ortéze vašeho psa hromadí pot, nečistoty a tělesné tekutiny, což může vést k několika problémům. Ortéza může být nehygienická, zadržování bakterií a plísní pak může vyvolat infekce a podráždění pokožky psa. Mezi možné komplikace patří stafylokokové infekce, kožní onemocnění a folikulitida. Dále může ortéza ztratit svou účinnost, protože nahromadění nečistot ovlivní její funkci a sníží podporu, kterou poskytuje.

Z čeho je vyrobena psí ortéza a jak ji čistit

Materiály ortéz se liší, ale obvykle zahrnují neopren, látku, kůži, plast a kov. Některé neoprenové ortézy vyžadují zvláštní péči, jelikož snadno zadržují bakterie. Naproti tomu ortézy z prodyšných materiálů, jako jsou ty od Balto, lépe odolávají vlhkosti a nečistotám. Ortézy Balto jsou nejen mnohem stabilnější, ale jsou lepší pro blokování škodlivých virů, které by se mohly dostat pod ortézu.

Téměř všechny ortopedické ortézy vyžadují ruční mytí a sušení na vzduchu, aby se zabránilo deformaci. To podporuje dlouhou životnost a optimální čistotu ortézy. Některé ortézy ze 100% síťoviny nebo nylonu lze prát v pračce, ale obvykle tyto typy ortéz nemají kvalitní integritu (doporučení pro praní naleznete na štítku).

Banner nad hlavičkou 1800 x 160 px PC (768 x 160 px)

Pravidelná kontrola a údržba

Ortézu je dobré kontrolovat alespoň jednou týdně. Zkontrolujte opotřebení všech popruhů a kompresních podložek. Nezapomeňte také zkontrolovat, zda na popruzích nejsou stopy po žvýkání. Pokud vidíte stopy po žvýkání, můžete zkusit nastříkat ortézu repelentem určeným pro domácí mazlíčky. Kontrola popruhů na suchý zip je také důležitá, jelikož snadno přitahují chlupy a nečistoty. K tomu můžete použít drátěný kartáč k česání jedním směrem, abyste odstranili veškeré nečistoty a udrželi suchý zip přilnavý.

Způsoby čištění

Banner nad hlavičkou 1800 x 160 px PC (768 x 160 px) (1)20x20 px Mýdlo a voda: K čištění psí ortézy nepoužívejte kartáček. Namísto toho do materiálu jemně vmasírujte antibakteriální mýdlo nebo prací prostředek a opláchněte teplou vodou. Ujistěte se, že čisticí prostředek vašemu psovi nezpůsobí alergickou reakci.

20x20 px Odstranění skvrn: Pokud se na ortéze objeví skvrna, kterou nelze odstranit ručním praním, použijte vlhký hadřík nebo velmi jemný zubní kartáček k odstranění cizí látky z materiálu.

20x20 px Namáčení: Odstraňte všechny odnímatelné popruhy nebo dlahy a na pět minut namočte ortézu do směsi pracího prostředku a teplé vody, abyste uvolnili nečistoty a pot.

20x20 px Masáž a oplachování: Jemně ortézu masírujte a opláchněte ji pod tekoucí vodou, abyste zajistili odstranění veškeré špíny a mýdla.

20x20 px Sušení: Nechte ortézu volně uschnout na vzduchu. Pokud je to nutné, můžete použít fén na nízký stupeň tepla. Nepoužívejte sušičku.

20x20 px Ověření čistoty: Pokud ortéza stále zapáchá, opakujte čištění a tentokrát zkuste namočit do trochy octa.

Důležitost péče o ortézu

Pravidelná údržba psí ortézy:

  • podporuje optimální hojení a pohodlí vašeho mazlíčka,
  • prodlužuje životnost ortézy,
  • snižuje riziko infekcí a podráždění,
  • zajišťuje maximální funkčnost a podporu.

Pravidelná péče o ortézu vašeho psa je klíčem k optimálnímu pohodlí a hygieně. Nezapomeňte si udělat čas na její čištění, abyste udrželi její dlouhou životnost.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz