Dárek zdarma k objednávce nad 300 Kč.

Onemocnění jater u psů

Játra představují klíčový detoxikační orgán nejen u lidí, ale i u našich chlupatých společníků. Ovlivňují metabolismus živin, což zvyšuje jejich význam pro celkové zdraví. Bohužel se u psů a koček stává poměrně častým problémem selhání jater. Toto selhání může být způsobeno nejen genetickými faktory, ale také chybnou stravou ze strany majitelů. V tomto článku se podíváme na různá jaterní onemocnění, jak jim předcházet a jak podporovat zdraví jater u domácích mazlíčků.

Funkce jater u psů: více než jen detoxikační orgán

Játra psa mají klíčovou roli v udržování celkového zdraví a správných funkcí těla. Během krátké doby prochází játry několik mililitrů až litrů krve, která je následně očištěna od toxinů, předtím než se vrátí zpět do krevního oběhu. Tato detoxikační schopnost jater je zásadní pro udržení optimálního zdraví psa.

Játra jsou aktivně zapojena do metabolismu tuků, cukrů a bílkovin, což přispívá k energetické rovnováze v těle. V procesu trávení hrají důležitou roli při zpracování tuků ve střevě díky obsahu žlučových kyselin ve žlučníku. Játra rovněž hrají velkou úlohu při zpracování krevního barviva, přeměňující ho na bilirubin, který je vylučován žlučí.

Není to však jen o detoxikaci a trávení. Játra jsou také místem syntézy hormonu ovlivňujícího krevní tlak, což ukazuje na jejich význam v regulaci různých fyziologických funkcí. Během prenatálního období se v játrech rozvíjí krvetvorba, což dodává tělu nezbytné krvinky.

Navíc slouží jako klíčové zásobárny pro glykogen, železo, vitamín D a další tuky a vitamíny (A, E, K). Tato unikátní kombinace funkcí činí játra nezbytným orgánem pro celkové zdraví a pohodu psa. Při péči o svého čtyřnohého společníka je důležité dbát na optimální funkci jater prostřednictvím správné výživy a celkové péče o zdraví.

1200 x 628 px (1)

Játra u psa: anatomie a funkce klíčové pro zdraví

Játra jsou nejrozsáhlejším orgánem v dutině břišní a zastávají klíčovou úlohu v udržování celkového zdraví vašeho čtyřnohého přítele. Tento významný orgán má křehký parenchym a skládá se z šesti laloků, které pečlivě leží těsně za bránicí.

Játra jsou nejen velká, ale také disponují významnou funkční rezervou. To znamená, že příznaky jaterních problémů se objevují až v situaci, kdy je poškozeno více než 60 % jaterní tkáně.

Je důležité chápat, že játra jsou důležitým hráčem v metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. S jejich účastí dochází k důležitým transformacím a regulaci živin v těle psa.

Onemocnění jater: příčiny, symptomy a prevence

Jaterní tkáň může být postižena různými onemocněními, zahrnujícími zánětlivé stavy, onkologické problémy a vrozené anomálie.

20x20 px  Záněty jater: příčiny a důsledky
Zánětlivé stavy jater mohou být vyvolány působením bakterií, virů nebo dokonce intoxikací plísní a léků. Mezi známé nemoci spojené s těmito záněty patří leptospiróza.

20x20 px  Onkologické problémy: maligní a nezhoubné příčiny
Onkologické problémy jater mohou zahrnovat maligní hepatocelulární karcinom i nezhoubné hepatocelulární adenomy.

20x20 px  Metabolické poruchy a vrozené problémy
Metabolické poruchy, například lipidóza s nadměrným ukládáním tuků v játrech, mohou být jak vrozené, tak způsobené životním stylem.

Příznaky onemocnění jater: jak rozpoznat možné problémy

Onemocnění jater u psů a koček mohou způsobit různé příznaky, které je důležité brát vážně. Kromě konzultace s veterinářem můžete sami pozorovat následující symptomy:

  • Nechutenství: Snížená chuť k jídlu může být indikátorem problémů s játry, protože játra hrají klíčovou roli v trávení a metabolizmu.
  • Únava a slabost: Játra jsou důležitým orgánem pro energetickou rovnováhu těla. Pokud jsou narušena, může se projevit výraznou únavou a slabostí.
  • Hubnutí: Ztráta hmotnosti může být důsledkem poruch metabolismu, které jsou často spojeny s onemocněním jater.
  • Zvracení: Játra jsou zapojena do trávicího procesu, a proto jejich narušení může vést k problémům, včetně zvracení.
  • Průjem nebo zácpa: Nestabilita stolice může být příznakem narušeného trávicího systému spojeného s onemocněním jater.
  • Zvýšená teplota: Onemocnění jater mohou být doprovázena zánětlivými reakcemi, což se může projevit zvýšenou tělesnou teplotou.
  • Ikterické sliznice a žluté oční bělmo: Žluté zabarvení sliznic, včetně očního bělma, naznačuje možný problém s jaterní funkcí.

Pozorování těchto příznaků a jejich sdílení s veterinářem může vést k rychlejší diagnostice a léčbě. V případě podezření na onemocnění jater je vždy nejlepší konzultovat s odborníkem, který může provést nezbytné testy a poskytnout vhodnou péči pro vašeho chlupatého společníka.

Jaterní dieta pro vaše zvíře

Nastala situace, kdy potřebujete přizpůsobit strav svého mazlíčka kvůli postiženým játrům. Není snadné přesvědčit ho, aby akceptoval jaterní dietu, ale měli byste vědět, že hladovění není řešením. Naštěstí existují alternativy, které jsou šetrné k játrům a přitom plné potřebných živin.

Existují komerční veterinární diety pro psy, které jsou pečlivě navrženy tak, aby minimalizovaly zátěž na játra a zároveň podporovaly jejich regeneraci.

Pro ty, kteří se drží BARFu nebo vařené stravy, jsou klíčová následující pravidla:

  • Vysoce kvalitní a snadno stravitelná bílkovina.
  • Přiměřené množství tuků: Dodávají energii a zároveň zajišťují chutnost stravy.
  • Zinek: Reguluje hromadění mědi v játrech.
  • Vitamíny a aminokyseliny: Doplněk vitamínů B, C, E, K a esenciální aminokyseliny arginin jsou nezbytné.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Podporují regeneraci tkání.

Pacienti s postiženými játry by měli dostávat menší dávky jídla několikrát denně, s poslední dávkou v pozdních večerních hodinách. Důležité je, aby zvíře nehladovělo, zejména u koček, kde několikadenní hladovění může způsobit problémy.

Veterinární přípravky pro zdraví jater a celkovou imunitu

Pokud hledáte efektivní veterinární přípravky pro podporu zdraví jater u vašeho psa nebo kočky, Alavis nabízí špičkové produkty, které spojují výhody přírodních látek s vědecky ověřenými výsledky.

Alavis SammyUltraPet -  Instagram (12)_1

Alavis Sammy je veterinární přípravek vhodný pro psy a kočky, obsahující kombinaci látek L-cholinu, L-methioninu a Silybinu - extrakt z ostropestřce mariánského. Tyto látky jsou známy svým pozitivním vlivem na játra a jejich regeneraci. Přípravek je určen k užívání při zhoršení jaterních funkcí, jako jsou zvýšené jaterní enzymy, záněty jater a žlučových cest, nádorové změny jater nebo otravy.

Alavis Sanicell

UltraPet -  Instagram (13)Alavis Sanicell je dalším vynikajícím veterinárním přípravkem, který nabízí komplexní péči o játra a imunitní systém. Navržen k regeneraci jater, podpoře imunity a jako doplněk při léčbě nádorových onemocnění. Kapsle Alavis Sanicell jsou také efektivním prostředkem proti močovým kamenům a silným antioxidantem, který brání rozmnožení volných radikálů. Jeho prokazatelná účinnost spočívá i v potlačení procesu rozvinutí zánětů.

S Alavis Sammy a Alavis Sanicell získáváte kvalitní a bezpečné veterinární přípravky pro podporu zdraví jater a celkové imunity vašich domácích miláčků. Odborně vyvinuté složení těchto produktů garantuje optimální péči, a to v souladu s přírodními potřebami těla vašich zvířecích společníků.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz